sâmbătă, 26 aprilie 2014

Despre mezeluri si E 250

Nici nu am intentionat sa scriu despre mezeluri, cunoaste toata lumea faptul ca mezelurile sunt pline de E-uri si alti aditivi foarte periculosi...de fapt, Uniunea Europeana scoate frecvent in afara legii unii aditivi care s-au dovedit a fi cancerigeni, desi poate acum 2-3 ani nu erau si ii gaseam in multe alte produse, nu doar in mezeluri.

Cautam informatii despre nitritul de sodiu (E 250) si asa am ajuns sa aflu ca este prezent in toate mezelurile din comert, sigur ca unii producatori nu il specifica pe lista ingredientelor, dar asta nu inseamna ca nu este prezent. Acest E este adaugat in produsele din carne pentru a le da culoarea rosie-rozalie, care da impresia cumparatorului ca este carne proaspata. Acesta previne dezvoltarea unor bacterii in produsele conservate, mareste timpul de valabilitate si le da un gust placut.

Efecte: ajuns in stomac, E250 reactioneaza cu aminoacizi si se transforma in substanta numita nitrozamina. Aceasta substanta este dovedita ca fiind cancerigena, multe studii au aratat recent ca pana si un consum moderat din aceste mezeluri timp de 8 ani, creste riscurile de cancer astfel:

-cancerul gastric de 1.5 ori
- cancerul de colon cu 50%
- cancerul pancreatic cu 68%
- cancerul de san cu 64%
- provoaca afectiuni ale tiroidei (studiu efectuat pe oameni timp de 5 ani)

(Sursa: Dr. Gheorghe Mencinincopschi,  directorul Institutului de Cercetari Alimentare)

Iar daca suntem vegetarieni/vegani si avem impresia ca am scapat de problema, ne inselam. Si in legume se gaseste acest E, cu precadere in cele radacinoase si bineinteles ca si in unele fructe. Zic unii medici ca antioxidantii aflati in fructe si legume ar mai ''taia'' din efectul nitritului de sodiu, insa eu spun ca voi deveni mult mai precauta atunci cand le cumpar, de fapt mai precauta ca niciodata! Da, se gaseste si in apele imbuteliate (plate sau minerale).

Sigur, ne intrebam ce naibii mai cauta acest nenorocit de E 250 in alimente. Pana se trezesc altii ca ar trebui sa il scoata din mancarea oamenilor (nicio femeie insarcinata nu ar trebui sa il consume, nici copiii sau bolnavii), fiecare trebuie sa fie propriul sau detectiv. 
Pana una-alta, suntem direct raspunzatori de viata noastra.

Vroiam sa va arat un video de pe Youtube, care este sters frecvent din cauza realitatii absolut tulburatoare si violente prezentate, despre cum este facuta pasta pentru mezeluri...nu stiu unde este facuta filmarea, dar oriunde a fost facuta pe glob, in secolul 21 este revoltator pentru specia umana...sa macine animalele de vii. Este totusi prea socant si nu o sa il arat, dar cred ca oamenii trebuie sa stie inainte sa consume mezeluri, ca sunt pline de otravuri sintetice si sa fie constienti de cruzimea cu care au fost ucise animalele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu